Haberin İngilizcesi için tıklayın
Hürriyet gazetesinin Washington Temsilcisi Cansu Çamlıbel’in kendisiyle yaptığı söyleşinin sansürlenerek yayımlanmadığı iddiaları sonrası, Orhan Pamuk’tan açıklama geldi.
Pamuk, Sansüre ve Otosansüre Karşı Platform’a (susma24.com) kısa bir açıklama yaptı ve “Haber ne yazık ki doğru” dedi.
Röportajda Çamlıbel’in referandum hakkında fikrini sorduğunu belirten Pamuk, “Ben de hayır oyu vereceğimi söyledim ve kararımı gerekçeleriyle açıkladım. Sonunda röportaj yayımlanmadı” dedi.
Cansu Çamlıbel, Tolga Tanış'ın yerine Hürriyet Gazetesi’nin Washington Temsilciliği'ne getirilmişti. Gazetenin bağlı olduğu Doğan Medya Grubu, Kanal D haber spikerlerinden İrfan Değirmenci’nin “Hayır” açıklaması nedeniyle işten çıkartmıştı.
Değirmenci’nin işten çıkartılmasının ardından, İrfan Değirmenci’nin programını hazırlayan sorumlu müdür Ertuğrul Albayrak, “Benim kalmam istendi, kabul etmedim. Hamburgercide çalışma ihtimalimiz daha güçlü. Buna rağmen onurlu yaşamayı seçtik. Vicdanımız rahat” diyerek istifa etmişti.
Orhan Pamuk hakkında
Orhan Pamuk 1952’de İstanbul’da doğdu. "Cevdet Bey ve Oğulları" ve "Kara Kitap" romanlarında anlattığına benzer kalabalık bir ailede, Nişantaşı’nda büyüdü. İlk romanı "Cevdet Bey ve Oğulları" 1982’de yayımlandı ve Orhan Kemal ve Milliyet Roman Ödülleri’ni aldı. Pamuk ertesi yıl "Sessiz Ev" adlı romanını yayımladı. Venedikli bir köle ile bir Osmanlı alimi arasındaki gerilimi ve dostluğu anlatan romanı "Beyaz Kale" (1985), pek çok dile çevrilerek Pamuk’a uluslararası ününü sağlayan ilk romanı oldu. Sonra Kara Kitap, Yeni Hayat, Benim Adım Kırmızı, Öteki Renkler, Kar, İstanbul’u yayımladı.
Kitapları 59 dile çevrilmiş olan, bütün dünyada on milyondan fazla satmış olan Pamuk, pek çok üniversiteden şeref doktorası aldı. Alman Kitapçılar Birliği tarafından 1950 yılından beri verilmekte olan, Almanya’nın kültür alanındaki en seçkin ödülü olarak kabul edilen Barış Ödülü, 2005’te Orhan Pamuk’a verildi. Orhan Pamuk 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü alarak bu ödülü kazanan ilk Türkiyeli oldu. Pamuk 2008’de Masumiyet Müzesi adlı romanını; 2010 "Manzaradan Parçalar"ı yayımladı, 2009’da Harvard Üniversitesi’nde verdiği Norton derslerini 2011 yılında "Saf ve Düşünceli Romancı" adıyla kitaplaştırdı. Fransa’dan Légion d’Honneur nişanı alan Pamuk, aynı yıl İstanbul’da Masumiyet Müzesi’ni açtı ve müzenin kataloğu "Şeylerin Masumiyeti"ni yayımladı.
2013'te "Ben Bir Ağacım", 2014'te "Kafamda Bir Tuhaflık", 215'te "Resimli İstanbul - Hatıralar ve Şehir", 2016'da "Kırmızı Saçlı Kadın" ve "Hatıraların Masumiyeti" adlı kitapları Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı.
301. Davası
"Das Magazin" adlı haftalık İsviçre dergisine verdiği bir röportajda, "Bu topraklarda 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni öldürüldü. Benden başka kimse bundan bahsetmeye cesaret edemedi" açıklamasında bulununca hakkında TCK'nın 301. maddesinden ‘Türklüğe hakaret’ davası açıldı.
TIKLAYIN - YAZAR ORHAN PAMUK'UN 301 DAVASI DÜŞTÜ
16 Aralık 2005'de ilk duruşması yapılan Pamuk davası Adalet Bakanlığı'ndan beklenen yazı gelmediği için 7 Şubat 2006 tarihine ertelendi. Şişli Asliye Ceza Mahkemesi, bu tür davalar için Adalet Bakanlığı'nın yazılı izninin gerektiğini belirterek izin verilip verilmediğinin sorulması için bakanlığa yazı yazılmasına karar verdi ve duruşmayı da 7 Şubat 2006'ya erteledi. Duruşmanın ertelenmesi kararına AB yetkililerinden tepkiler geldi. Dava günü Şişli Adliyesi önündeki Pamuk ve yabancı yetkililere yönelik protesto gösterileri, Türkiye ve dünya basınında önemli yer tuttu.
Türkiye ile AB arasında ciddi gerilime neden olan Orhan Pamuk’un hakkındaki dava 22 Ocak 2006 tarihinde düştü. (HK)